• TIETOKONEOHJELMAT LUKKIUTTAVAT AJATTELUAMME

    Kun tehdään yksi ohjelmistoratkaisu, johon liitetään yhä uusia ohjelmistoja ja ohjelmistoryppäitä, korostuu ensiohjelmassa tehty ratkaisu, mutta myös virhe. Ensiohjelman logiikka kertautuu moninkertaisesti, miljoonakertaiseksi. Ihmisten ajattelu muokkautuu ohjelmiston logiikkaan. Persoonalle tyypillinen luova ja etsivä ajattelutapa ei sovellu ohjelmistomaailmaan. Persoonallisuus rappeutuu. Ihmisympäristö muuttuu kylmäksi. Tietokonelogiikka ei tue empaattisuutta. Kaikkialla tapahtuu jäykkää lukkiutumisen prosessia. Lue koko juttu napsauttamalla palkista Tietokoneohjelmat lukkiuttavat ajatteluamme.

  • KONE SENSUROI IHMISEN

    Facebook pani minut kolmeksi vuorokaudeksi hyllylle. Syynä antirasistinen päivitykseni, jossa totesin kansakuntamme kehittyneen kielen käytössä. Ei ole kuin kaksi vuosikymmentä siitä, kun Miss Suomi sai selittää aikakauslehdessä millaista on elää mustana. Vahvistaakseni sanomaani kopioin tuolloisen aikakauslehden kannesta sanan, jota ei enää saa käyttää. Minut pani hyllylle kone, ei ihminen. Kun valitin päätöksestä, sen hylkäsi jälleen kone. Olemme koneiden armoilla. Lue koko artikkeli painamalla palkista Kone sensuroi ihmisen.

  • Arvi Herttua on yksi esimerkki henkilöistä, jotka ovat aloittaneet kirjoittamisen vasta eläköitymisen jälkeen. Toivon, että hän olisi esimerkki tuhansille eläkkeensaajille, joilla on kerrottavaa omasta elämästä ja laajemminkin. Arvi toimii aktiivisesti Kirjoittavat Eläkkeensaajat -yhdistyksessä. Yhdistys tekee yhteistyötä Työväen Arkiston kanssa. On tärkeää, että hyvinvointivaltion rakentajat – Arvi Herttuan ikäpolvi – kirjoittaa kokemuksensa edes arkistoon.

    Suhteellisen pienellä kustannustoimittajan työllä Arvi Herttuan ”Kuusela” olisi tekstin ja sisällön osalta suurellekin kustannusyhtiölle kustannuskelpoinen. Voit lukea esittelyn Kuuselassa painamalla oheisesta palkkirivistä otsikkoa Hieno kehityskertomus 1600-luvulta.