• UUSI PÄÄKAUPUNKISEUDUN RETKEILYOPAS

  Raija Hentman on koonnut Uuteen pääkaupunkiseudun retkeilyoppaaseen sataneljäkymmentä retkeily- ja ulkoilukohdetta saaristosta sisämaahan. Kirja sisältää Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan retkeilykohteet sekä Nuuksion järviylängön ja Sipoonkorven kansallispuistoineen. Jokaisesta kohteesta on maanmittauslaitoksen tarkat maastokartat.

  Jokaisesta kohteesta on historiallinen ja ajantasainen katsaus. Niiden avulla retkeilijä tietää missä kulkee. Lisäksi lukija saa vinkkejä retkeilijän varustuksista sekä tietoa mm. jokamiehen oikeuksista ja -velvollisuuksista.

  Kaikilla kirjaan valituilla kohteilla on tarjota luontoelämyksiä. Myös luontokohteiden kyljessä sijaitsevat kulttuurikohteet ovat päätyneet kirjan sivuille, sillä ne ovat olleet vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa ja ovat osa kokonaisuutta. Merkittyjen reittien lisäksi on paljon suunnistustaitoja vaativia alueita, joilla ei ole opastettuja polkuja. Mukana on myös geologisia kohteita silloin, kun ne kuuluvat isompaan kokonaisuuteen. Espoon ja Helsingin luonto-oppaissa mainittuja yksittäisiä luonnonmuistomerkkejä ei ole.
  Löydät kirjasta lyhyen esittelyn painamalla oheista juttupalkista otsikkoa Retkeillään pääkaupunkiseudulla.

 • KONE SENSUROI IHMISEN

  Facebook pani minut kolmeksi vuorokaudeksi hyllylle. Syynä antirasistinen päivitykseni, jossa totesin kansakuntamme kehittyneen kielen käytössä. Ei ole kuin kaksi vuosikymmentä siitä, kun Miss Suomi sai selittää aikakauslehdessä millaista on elää mustana. Vahvistaakseni sanomaani kopioin tuolloisen aikakauslehden kannesta sanan, jota ei enää saa käyttää. Minut pani hyllylle kone, ei ihminen. Kun valitin päätöksestä, sen hylkäsi jälleen kone. Olemme koneiden armoilla. Lue koko artikkeli painamalla palkista Kone sensuroi ihmisen.

 • Arvi Herttua on yksi esimerkki henkilöistä, jotka ovat aloittaneet kirjoittamisen vasta eläköitymisen jälkeen. Toivon, että hän olisi esimerkki tuhansille eläkkeensaajille, joilla on kerrottavaa omasta elämästä ja laajemminkin. Arvi toimii aktiivisesti Kirjoittavat Eläkkeensaajat -yhdistyksessä. Yhdistys tekee yhteistyötä Työväen Arkiston kanssa. On tärkeää, että hyvinvointivaltion rakentajat – Arvi Herttuan ikäpolvi – kirjoittaa kokemuksensa edes arkistoon.

  Suhteellisen pienellä kustannustoimittajan työllä Arvi Herttuan ”Kuusela” olisi tekstin ja sisällön osalta suurellekin kustannusyhtiölle kustannuskelpoinen. Voit lukea esittelyn Kuuselassa painamalla oheisesta palkkirivistä otsikkoa Hieno kehityskertomus 1600-luvulta.