• CALONIUKSEN LUENNOT

  Kahdensadan vuoden takaiset Matthias Caloniuksen Siviilioikeuden luennot on mielenkiintoista luettavaa.

  Roomalaisessa näkemyksessä oikeustiede määriteltiin jumalallisten ja inhimillisten asiain tuntemukseksi, oikean ja väärän tietämiseksi. Kullakin aikakaudella on oma näkemyksensä oikeasta ja väärästä, siis moraalista. Kaksisataa vuotta sitten Ruotsin Itälääneissä (nyk. Suomessa) asuvien moraalin perusta oli sama kuin meillä nykyisin. Toki eroja löytyy yksittäisissä kysymyksissä.

  Caloniuksen luennot antavat hyvän taustan nykypäivän elintapaa ja emotionaalisuutta käsitteleviin keskusteluihin. Niitä ei yleensä taustoiteta lainkaan, eikä nähdä, että kaikissa asioissa, niin kehityksessä kuin taantumassa, on kyse prosesseista. Jostain on lähdetty, jossain oltu ja päädytty nykyiseen, joka taas kulkee seuraavaan. Tämä toteamus koskee tietenkin kaikkea historian tuntemusta. Lue koko esittelyni painamalla kohtaa Jumalallinen ja inhimillinen asia.

 • MAHDOLLISUUS KAIKILLE

  Mahdollisuus kaikille, toim. Säde Tahvanainen ja Jussi Särkelä, päivittää hyvinvointivaltiollisen ajattelun. Lähtökohtana on Pekka Kuusi ja R.H.Oittinen. Kirjan kirjoittajia ovat mm. Pirjo Ala-Kapee, Erkki Tuomioja, Veikko Simpanen, Kari Välimäki, Matti Ahtiainen ja Kaarin Taipale. Säde Tahvanainen on paneutunut koulutuspolitiikkaan useissa artikkeleissa. Saatavilla kirjastoista. Ei myynnissä, painoksen loppumisen vuoksi.

 • Arvi Herttua on yksi esimerkki henkilöistä, jotka ovat aloittaneet kirjoittamisen vasta eläköitymisen jälkeen. Toivon, että hän olisi esimerkki tuhansille eläkkeensaajille, joilla on kerrottavaa omasta elämästä ja laajemminkin. Arvi toimii aktiivisesti Kirjoittavat Eläkkeensaajat -yhdistyksessä. Yhdistys tekee yhteistyötä Työväen Arkiston kanssa. On tärkeää, että hyvinvointivaltion rakentajat – Arvi Herttuan ikäpolvi – kirjoittaa kokemuksensa edes arkistoon.

  Suhteellisen pienellä kustannustoimittajan työllä Arvi Herttuan ”Kuusela” olisi tekstin ja sisällön osalta suurellekin kustannusyhtiölle kustannuskelpoinen. Voit lukea esittelyn Kuuselassa painamalla oheisesta palkkirivistä otsikkoa Hieno kehityskertomus 1600-luvulta.