21. tammi, 2019

MAROKKA – HAVAINTOJA MATKALTA

Marrakech on siisti kaupunki. Ympäristö oli siistiä kiertäessämme lähes kahdensadan kilometrin säteellä etelään ja länteen. Infrastruktuuri on hyvässä kunnossa. Tiet erinomaiset, sähköverkko on kattava ja vesihuolto viljelyksille toimii hämmästyttävän hyvin. Viljaa viljellään silmänkantamattomilla lakeuksilla, vaikka maassa sataa vain harvoin. Eniten viljellään vehnän eri lajikkeita.

Ihmiset ovat ystävällisiä, muuallakin kuin putiikeissa ja myyntipisteissä. He ovat tyydyttävän hyvin vaatetettuja, hiukset ja iho ovat kunnossa. Heidän katseensa on kirkas, ei alistetun ihmisen. Nämä havainnot eivät koske köyhiä, ei etenkään rutiköyhiä, joita maassa on todella paljon. Kaduilla istuen kerjäävät nuoret äidit pikkulapset sylissään oli pohjattoman surullista katseltavaa.

Erityisesti kiinnosti havainnoida nuorten köyhien miesten määrää. Marrakechissa ja sen ympäristössä sekä 175 kilometriä Marrakechista länteen sijaitsevassa Essaouiran kaupungissa en pannut erityisesti merkille nuorten toimettomien miesten ryhmiä. Tältä osin Marokossa ei näyttäisi olevan ”arabikevään” merkkejä. Eikä ”keväälle” ole tarvettakaan. Marokon kuningas on uskollinen lännen ystävä.

Naisten pukeutuminen kiinnosti, islamuskoisessa maassa kun olin. Oli mielenkiintoista seurata naisten ryhmiä, johon kuului peittävään asuun pukeutuneita naisia ja länsimaisittain pukeutuneita naisia ja naisia, joilla oli muuten länsimaiset vaatteet, mutta he pitivät peittävää päähinettä. Monet torimyyjätkin käyttivät burgaa. Naisten ryhmät eivät muodostuneet vaatetuksen perusteella. Jopa burgaa käyttävän äidin aikuinen tytär saattoi kulkea paljastetuin kasvoin ja päin. Turistin silmiin yhteiskunta näyttäytyi sallivana.

Marokon väestöstä berbereitä on 60 prosentteja ja arabeja 40 (37) prosenttia. Berbereiden ja arabien välit ovat useammankin tapaamamme henkilön mukaan kiristymässä. Omaisuus on arabien hallussa ja näin olleen monissa asioissa myös määräysvalta on arabeilla. Arabit ovat aina pitäneet berbereitä toisen luokan kansalaisina ja tänään se näkyy muiden muassa siten, että paikkakuntien ja katujen nimiä ollaan muuttamassa arabiankielisiksi. On esimerkiksi ravintoloita, joissa berbereille ei tarjoilla.

Koin itse tällaisen tilanteen. Ostin berberivaatteen ja se näkyi kassistani, kun istuuduimme kahvilaan. Olimme henkilökunnalle näkymättömiä. Useista pyynnöistäni huolimatta en onnistunut saamaan yhtäkään tarjoilijaa pöytäämme, kunnes vaimoni huomasi berberivaatteet ja ymmärsimme syyn. Oli outo olo olla näkymätön.

Koko väestö on muslimeja. Kysyessäni miten arabit ja berberit erottavat toisensa, sain vastaukseksi, että vain joistain puheenparsista.

Naisten hyvä asema oli jopa yllätys. Minulle selitettiin sen johtuvan berberikulttuurista, jossa naisella on itsellinen asema. Viime vuosina berberinaiset ovat perustaneet osuuskuntia, joissa he valmistavat mattoja ja erilaisia luonnon tuotteita kuten voiteita, uutteita ja ravintoa argan-öljystä. Liikemiehet, jotka aikaisemmin kudottivat pienellä korvauksella naisilla mattoja, on heitetty huishiiteen. Naiset myyvät valmistamansa maton itse.

Vierailimme useissa osuuskuntien (korporaatio) myymälöissä, joissa kaikki työntekijät olivat naisia, iloisia ja elämämyönteisiä ihmisiä. Kirjoittamaton sääntö on, että osuuskuntien myymälöissä ei tingitä. Tämä koskee myös turisteja. Näin oppaat meille kertoivat.

Marokkolaiset ovat suomalaisiin verrattuna hyvin kielitaitoisia. ”Kaikki” osaavat sekä arabian että berberin lisäksi ranskaa. Lisäksi myyntityössä olevat osaavat verrattain hyvin englantia. Myös espanja on tuttu kieli.

Meille kerrottiin, että Marokossa on maksuton terveydenhuolto. Kun tästä kiinnostuneina kyselimme asiasta lisää, kävi ilmi, että jokaisella työsuhteessa olevalla on maksuton terveydenhuolto. Eli valtaosa väestöstä on terveydenhuollon ulkopuolella. Työssä olevat ihmiset pysyvät tyytyväisinä.

Terveydenhuolto toimii tyydyttävän hyvin. Se oli pääteltävissä monista asioista. Kaikkialla yleistä (myös Suomessa) voimakasta likinäköisyyttä (myopia magna) en havainnut lainkaan eli ne on kaikki leikattu. Mainittakoon, että esim. Espanjassa Valencian itsehallintoalueella ns. pullonpohja silmälaseja näkyi kaduilla paljon vielä vuonna 2009, mutta vuonna 2011 ne olivat pois. Oli toteutettu laaja terveydenhuollollinen kampanja.

Toinen havainnoitsijaa auttava kohde ovat hampaat. Marrakechissa näkyi paljon nuoria, joilla oli hammasraudat.

Kolmas on vammaishuolto. Valkoista keppiä käyttäviä itsenäisesti liikkuvia näkövammaisia näkyi arvioni mukaan yhtä paljon väestöön suhteutettuna kuin Suomessa. Sama koski pyörätuolin käyttäjiä.

Koulu on marokkolaisille maksuton, ala-asteelta yliopistokoulutukseen saakka. Koulu aloitetaan kuusivuotiaana ja koulupäivä kestää ensin yhdeksästä kahteentoista, jonka jälkeen on kahden tunnin tauko. Sitten jatketaan ilta kuuteen. Kouluviikko noudattaa työviikkoa ollen kuusipäiväinen. Jokaiselle opetetaan arabian ja berberi kieli ja neljänneltä luokalta lähtien ranskan kieli.

Yliopistoja maassa on vain kolme. Opiskelu niissä on maksutonta. En onnistunut selvittämään miten paljon korkeakouluopiskelijoita kaikkiaan on. On silti ilmeistä, että työttömiksi jääviä yliopistoista valmistuvia ei liene. Tältäkin osin ”arabikeväälle” ei ole maaperää.

Moskeijat ovat jokaisessa kaupunginosassa ja kylässä pääsääntöisesti toistensa kopioita. Alueella, jossa liikuimme, rakennetaan paljon. Maaseudulle nousi jopa aivan uusia asutuskeskuksia. Jokaiseen rakennettiin myös oma moskeija.

Poliisiorganisaatioita havaitsin kolme. Järjestyspoliisin lisäksi oli ilmeisesti vähemmän toimivaltaa omaava poliisi. Sisäisestä turvallisuudesta huolehtiva poliisi oli merkillepantavan näkyvä. Poliisi valvoi erityisesti liikennettä ja pysäytti ajoneuvoja risteysalueilla. Valitettavasti en osunut pysäytettyyn autoon, en siis nähnyt mitä siinä tapauksessa tapahtuu.

Vankiloita Marokossa on kolme. Yksi berberiopas kertoi, että marokkolaiseen vankilaan joutuminen on pahinta mitä maailmassa voi tapahtua. Yksi vankiloista on kokonaan maan alla ja siitä ei tiedetä juuri mitään. Yksi vankila on poliittisille vangeille ja kolmas on sitten kaiketi normaalivankila. Vankiloita on vähän väkimäärään 38 miljoonaan verrattuna.

Tämä selittyy perinteisellä paikallisella hallintorakenteella. Heimojen tai kylien vanhimmat apulaisineen johtavat kyliä. Heillä on myös tuomiovalta eli valtaosaltaan rikkeet ja rikokset käsitellään paikallisesti. Niitä ei viedä tuomioistuinten ratkaistaviksi. Heimon ja kylän vanhimmaksi valitaan tavallisesti kylän varakkain tai jostain muusta syystä erityisen arvostettu henkilö.

Marokko on perustuslaillinen monarkia. Kuningas Muhammad VI edustaa sukua, joka on ollut vallassa 300 vuotta. Kuninkaan kuvia on esillä verrattain paljon, silti varsinaisesta henkilöpalvonnasta ei voi puhua. Hänen tukenaan näyttää olevan koko väestö. Tämä saattaa osin perustua siihen, että Muhammad VI:n äiti oli berberipäällikön tytär. Kysyimme melko suoraan kriittisesti arabeihin suhtautuvalta oppaaltamme kuninkaasta ja ymmärsin, että hänelle ei ole suoranaisesti mitään kuningasta vastaan.

Kuninkaan suosio perustuu ilmeisesti siihen, että hän on vienyt eteenpäin monia sosiaalisia uudistuksia ja tehnyt koulureformin sekä ainakin puhunut köyhyyttä vastaan. Monet konservatiiviset ja fundamentalistiset ryhmän eivät ole pitäneet kuninkaan toimista naisten tasa-arvon kohentamiseksi. Minulle jäi käsitys, että naisten muodostama osuuskuntaverkosto olisi kuninkaan suojeluksessa.

Kuningas on naimisissa Salma Bennan -nimisen henkilön kanssa. Bennan on ilmeisen koulutettu. Heillä on kaksi lasta, kuusitoista vuotias poika ja kaksitoista vuotias tyttö. Vaimo oli vaatinut kruununperimysjärjestyksen muuttamista niin, että myös tyttö voisi periä kruunun. Koska kuningas ei tähän suostunut, asuu pari erillään.

Kuninkaan kannalta tilanne on tällä hetkellä kinkkinen. Hän sairastaa kuolemaan johtavaa syöpää. Lääkärit yrittävät pitää viisikymmentäviisi vuotiaan kuninkaan elossa sen ajan, että poika ehtii täyttää perustuslain vaatiman kahdeksantoista vuotta. Tätä jännitetään Marokossa yleisesti. Jos kuningas kuolee, ennen kuin poika täyttää kahdeksantoista, kruunun perii kuninkaan veli. Meille kerrotun mukaan kuningas ei luota veljeensä.

Kuningashuoneella on erityinen suhde Ranskaan. 1900-luvulla kuningas oli menettää valtansa, mutta Ranska tuli väliin ja pelasti tilanteen. Edelleen Ranska on meille berbereiden taholta kerrotun mukaisesti kuningasvallan takeena.

Nämä havainnot kokosin viikon aikana, 5.-12. tammikuuta 2019, Marrakechissa ja sen ympäristössä. Marokko on hyvä matkakohde.

30. joulu, 2018

OLEMME HUONOJA SANANVAPAUTEMME PUOLUSTAJIA

Suomen media on pantu pooliin. Mediapoolissa on mukana Pääesikunnan ohella kaikki suurimmat mediatalot. ”Jokainen valveutunut suomalainen median seuraaja on varmasti huomannut, että uutisten ja ajankohtaisohjelmien sisältö on muuttunut räikeän Venäjä-vastaiseksi. Vihan lietsonta ja venäläisten pilkkaaminen on ujutettu jopa viihdeohjelmiin”, kirjoitti Rauno Lintunen Uuden Suomen kolumnissaan jo maaliskuussa 2016. Tilanne on sen jälkeen yhä mustennut.

Huikeinta on, että mediapooli peittää tapahtuneen esiintymällä vihapuheen vastustajana ja ”totuuden jälkeisen ajan” todentajana. Mediapooli ja sen yksittäiset jäsenet kiittävät ja palkitsevat ryhmiä, jotka toimivat Mediapoolin määrittelemää vihapuhetta vastaan ja poolin esittämän totuuden puolesta. Käsitteitä sekoittamalla yleisölle annetaan kuva sananvapauden ja totuuden puolustamisesta. Kuitenkin monet toimittajat, jotka ovat yrittäneet jatkaa työtään journalistisin periaattein, on ajettu pois mm. Ylestä ja Helsingin Sanomista.

Suomessa tosin saa mikä taho tahansa perustaa ja julkaista lehteä. Pienelli samanmielisten ryhmille ilmestyykin runsaasti pienlehtiä. Niiden levikki mahtuu kyseisen ryhmän sisälle. Omat lukevat omia. Yleiseen mielipiteeseen ne eivät vaikuta. Mediapoolille ne ovat tärkeitä, sillä ovathan ne osoituksella yhteiskuntamme muka monipuolisuudesta ja sananvapaudesta.

Nuorempi aikuisten sukupolvi ei enää edes tiedä millaista lehdistönvapaus on. 1960- ja 1970-luvuilla ja vielä myöhemminkin lehtien pakinoitsijat väittelivät keskenään. Lukijan piti lukea useaa mediaa väittelyä seuratakseen. Otsikkojen selaaminen ei riittänyt.

Sellaiset kuin Simppa, Juorkunnan Jussi, Helapää ja Aaretti ja mitä kaikkia heitä olikaan ovat mennyttä sananvapauden aikaa. He olivat avoimesti ja joskus räikeästikin eri mieltä ja antoivat valtavan lisän suomalaisten keskusteluun. Hyvinvointivaltion ja rauhan ulkopolitiikan aika oli myös lehdistön- ja sananvapauden aikaa.

Some

Mediapooli käy aika ajoin somen kimppuun, kun some muka uhkuu vihaa. Kyllä somessa vihaakin on, hyvin räikeääkin, mutta sen yhteiskunnallinen vaikutus on vähäistä verrattuna mediapoolin päivittäin harjoittamaan vihakirjoitteluun ja -puheeseen.

Some ei ole homogeeninen esiintymä. Se jakaantuu lukemattomiin pirstaleisiin. Kaikkein vihaisimmat osat siitä toimivat tosiasiassa kansan tietyn osa kiukun purkautumisen väylinä. Osa katujen kapinasta on siirtynyt nettiin. Se on valtaapitäville helpotus.

Mediapoolia kiukuttaa Somessa ennen muuta sivustot, joissa etsitään tapahtumille tosiasioita, niitä seikkoja, joita mediapooliin liittyneet suuret mediat eivät enää käsittele.

Seuraamalla somen sivustoja, joissa käsitellään kansainväliset ja kansalliset keskeiset tapahtumat ja niiden taustat, valistunut maailman seuraaja pysyy edelleen tapahtumissa mukana.

Toki se edellyttää lukijalta samanlaista kriittisyyttä kuin aikaisemmin esimerkiksi Helsingin Sanomia lukiessa. Aina piti katsoa uutislähdettä, jotta tiesi mistä näkökulmasta kyseinen uutinen oli kirjoitettu. Oli opittava tuntemaan toimittajat, joihin luottaa ja toisaalta tunnistettava asenteelliset tai johonkin suuntaan motivoidut toimittajat jne.

Puolueetonta uutista saa vain hyvin harvoin lukeakseen. Onko sellaista edes olemassa? Viime viikoilta tästä on hyvä esimerkki. Mediapooli kirjoittaa, että Venäjä kaappasi ukrainalaiset sotalaivat Kertsin salmessa. Näin olisi toimittu jokaisen maan sotalaivojen suhteen, mutta myös kauppalaivojen suhteen. Kapeassa väylässä ei voi seilata ilman lupaa, ei Suezilla, ei Panamassa, ei Saimaan kanavassa eikä hyvin kapeassa Kertsin salmessa. Somea seuraamalla myös tämän asian totuus on tuotu journalistisin periaattein julki.

Kiristyykö sensuuri

Sanan- ja lehdistönvapauden palauttaminen on demokraattisen yhteiskunnan kannalta aivan ykkösluokan asia. Tämän kysymyksen ratkaisun tulisi kuulua kansalaisten ja poliitikkojen ykköskysymysten laariin.

Ellei mitään tehdä, mediapooli ja sen taantumukselliset taustavoimat rohkaistuvat edelleen. Jos somen vastainen ”totuuskampanja” vahvistuu, on todella syytä olla huolissaan. Jo nyt on väläytelty, että somea pitää ruveta valvomaan ja osa sen sivuistoista kieltää.

Yksittäisten kirjoittajien sivuja on jo todistettavasti häiritty ja jopa poistettu.

Jos me nyt olemme hiljaa, niin joudumme olemaan hiljaa kauas tulevaisuuteen.

23. joulu, 2018

FINNAIRIN VIRHERAPORTIT

Jokaisen lennon jälkeen koneen kapteeni kirjoittaa virheraportin, jos hän on havainnut lentokoneessa jotain vikaa. Raportti menee mekaanikoille, jotka korjaavat vian. Kun vika on korjattu, mekaanikot kirjoittavat raportin kääntöpuolelle, mitä he ovat tehneet. Lentäjät varmistavat ennen seuraavaa lentoa, että vika on korjattu. Alla esimerkkejä raporteista. Lentopelkoiset älkööt vaivautuko. Muut saavat nauraa. Huomatkaa, että Finnairin koneet eivät ole koskaan joutuneet vakavaan lento-onnettomuuteen, ehkä juuri henkilökunnan huumorintajun ansiosta.

Tämä lista on kiertänyt Facebookissa, josta olen sen kaapannut. Arvelen, että sen on koonnut Petri Koljonen.

Ohjaaja: Vasen sisäpyörä pitäisi melkeinpä vaihtaa.
Mekaanikko: Vasen sisäpyörä melkeinpä vaihdettu.

Ohjaaja: Koelento sujui muuten hyvin, mutta automaattinen laskeutuminen oli melko raju.
Mekaanikko: Tähän koneeseen ei ole asennettu automaattista laskeutumisjärjestelmää.

Ohjaaja: Potkurin numero 2 voitelujärjestelmä on epäkunnossa.
Mekaanikko: Potkurin numero 2 voitelu toimii. Potkurien 1, 3 ja 4 sen sijaan ei.

Ohjaaja: Jokin ohjaamossa on irti.
Mekaanikko: Jokin ohjaamossa kiinnitetty paikalleen.

Ohjaaja: Tuulilasissa on kuolleita hyönteisiä.
Mekaanikko: Elävät hyönteiset olivat päässeet loppumaan.

Ohjaaja: Automaattiohjaus laskee lentokorkeutta 200 jalkaa, kun korkeuden pitäisi lukittua.
Mekaanikko: Minkä minä sille täältä maasta käsin voin.

Ohjaaja: Vuodon merkkejä oikeassa laskeutumistelineessä.
Mekaanikko: Merkit poistettu.

Ohjaaja: Radiolaitteistossa uskomattoman kova ääni.
Mekaanikko: Ääni laskettu uskottavalle tasolle.

Ohjaaja: Kitkalukko lukitsee kaasukahvan paikalleen.
Mekaanikko: Ehkäpä lukko on olemassa juuri siksi…

Ohjaaja: Arvelen, että tuulilasissa on särö.
Mekaanikko: Arvelen, että saatat olla oikeassa.

Ohjaaja: Moottori numero 3 puuttuu.
Mekaanikko. Moottori löydetty oikeasta siivestä lyhyen etsinnän jälkeen.

Ohjaaja: Lentokone käyttäytyy hassusti.
Mekaanikko: Lentokonetta on käsketty ryhdistäytymään, lentämään kunnolla ja olemaan vähän vakavamielisempi.

Ohjaaja: Tutka mörisee.
Mekaanikko: Tutka ohjelmoitu puhumaan selvästi.

Ohjaaja: Hiiri ohjaamossa.
Mekaanikko: Kissa asennettu.

23. joulu, 2018

SADAN AKATEEMIKON JULISTUS ILMASTON PUOLESTA

JULISTUS KANSAINVÄLISTÄ VÄKIVALLATTOMASTA VASTARINNASTA MAAILMAN HALLITUSTEN EKOKRIISIN RIKOLLISTA LAIMINLYÖNTIÄ VASTAAN

Extinction Rebellon -julkilausuma. Raakakäännös: Tere Vaden.

Vallanpitäjiltä aika loppuu. YK ja maailman tiedeyhteisö esittivät 30 vuotta sitten kristallinkirkkaasti, että ihmiskunta kulkee kohti katastrofia, jos hiilipäästöjä ei vähennetä rajusti. Kolmessa vuosikymmenessä päästöt ovat nousseet 60 prosenttia ja nousevat yhä. Tämä on täydellinen epäonnistuminen, historian suurin.

Fossiilisiin polttoaineisiin perustuva talous on jo pitkään aiheuttanut kärsimyksiä haavoittuville yhteisöille ja nyt koko ihmiskuntaa uhkaa lähivuosikymmenten aikana sivilisaatioiden romahdus, miljardien ihmisten kuolema, miljoonien lajien sukupuutto, mahdollisesti myös oman lajimme sukupuutto – kaikki menetettynä, ikuisesti.

Samaan aikaan kun kohtaamme mahdollisen sukupuuton, meidän pitää vastata myös käynnissä olevaan ilmastojoukkomurhaan. Jo nyt ilmastonmuutos ja ympäristökysymyksiin liittyvä rasismi tappavat satoja tuhansia haavoittuvaisten yhteisöjen jäseniä sodissa, hurrikaaneissa, nälänhädissä, pakolaiskriiseissä ja lämpöaalloissa. Lajeja kuolee yhtä nopeasti kuin 65 miljoonaa vuotta sitten, kun asteroidi osui maahan ja hävitti dinosaurukset ja 75 prosenttia kaikesta elämästä.

Meidän on otettava valta

Pidämme hallituksia vastuullisina.  Pahimman onnettomuuden välttäminen on yhä teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. On luotava maailma, joka on rauhallisempi ja kauniimpi; välttämättömät muutokset synnyttävät myös työpaikkoja. On hätätilanne – toimilla on kiire. Ei ole suurempaa rikosta, kuin olla vastaamatta suuren mittakaavan ekologiseen kriisiin. Mobilisaation on tapahduttava sota-aikojen nopeudella. Jotta turvallinen ilmasto voidaan palauttaa, meidän on välittömästi tehtävä oikeudenmukainen siirtymä nollapäästöihin ja hiilidioksidin poistoon ilmakehästä.

Tavanomaiset ilmastoliikkeet edellyttävät kohteliaasti asteittaisia poliittisia muutoksia. On aika havaita, että tällainen lähestymistapa on epäonnistunut. Meidän on otettava valta omiin käsiimme. Vain laajamittainen globaali kansalaisten vastarinta voi saada aikaan muutokset, joita eloonjääntiin tarvitaan. Jokaisella ihmisellä on oikeus ja velvollisuus taistella ihmiskunnan ja elämän puolesta. On aika kertoa totuus ja toimia totuuden mukaisesti.

Siksi julistamme kansainvälisen vastarinnan sukupuuttoa vastaan huhtikuun 15. päivä 2019.

Tavoitteet ja vaatimukset

Tavoitteemme on herättää yhteiskunnat kohtaamaan ennennäkemätön uhka olemassaololle, luoda vankka tuki ilmastotoimien hätämobilisaatiolle ja aloittaa mobilisaatio mahdollisimman pian. Aiomme asettaa kaikkialla maailmassa ihmisten mielessä etusijalle kysymyksen: Miksi sallimme hallitustemme saattaa meidät ennenaikaiseen hautaan? Haluammeko elää vai emme? Jos emme reagoi, olemmeko elämän arvoisia?

Kaikki ryhmät ja verkostot, jotka liittyvät vastarintaan, esittävät kolme vaatimusta asuinvaltioidensa hallituksille: 1. Hallitus kertoo totuuden tilanteen vakavuudesta, peruuttaa kaikki toimet, jotka eivät vastaa tilanteen vaatimuksia ja työskentelee yhdessä tiedotusvälineiden kanssa välittääkseen viestin muutoksen kiireellisyydestä ja yksilöiden ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksista. 2. Kaikkien päästölähteiden kasvihuonekaasupäästöt vähennetään nollaan vuoteen 2025 mennessä ja ilmakehään kertynyt ylimääräinen kasvihuonekaasumäärä poistetaan.

Keinona on massiivinen liikekannallepano ja Toisen maailmansodan mittakaavaa vastaavaa oikeudenmukainen siirtymä. Yhteiskunnan uusina päämäärinä ovat turvallisemman, viileämmän ilmaston palauttaminen ja kaikkien, erityisesti haavoittuvaisimpien, ihmisten ja lajien maksimaalinen suojelu. 3. Osallistavaan demokratiaan* perustuvia vankkoja alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä edustustoja perustetaan selvittämään, miten yllä mainitut kaksi tavoitetta saavutetaan kunkin edustuston olosuhteissa, asettaen etusijalle ekologisista kriiseistä eniten kärsivien ihmisten tarpeet ja Ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta noudattaen. Kaikki osallistuvat ryhmät ja verkostot sitoutuvat näihin kolmeen tavoitteeseen ja voivat lisätä tarkempia kansallisiin, alueellisiin ja paikallisiin olosuhteisiin liittyviä vaatimuksia.

Suunnitelma Kaikki Kansainväliseen sukupuuton vastaiseen vastarintaan liittyvät ryhmät ja verkostot sitoutuvat kahteen perusasiaan: 1. Väkivallattomuus sekä sisäisessä että julkisessa toiminnassa. Vastustajien kunnioitus, jotta voitetaan puolellemme menestykseen tarvittavia monia kannattajia. Järjestäytyminen avoimella ja demokraattisella tavalla, ottaen huomioon erilaisten osallistujien oikeus tulla kohdelluksi kunnioituksella. 2. Koordinoimme pyrkimyksemme niin, että toimimme yhtä aikaa yhdessä yhteisten tavoitteiden (ks. yllä) saavuttamiseksi. Tämä tarkoittaa joukkomittaista väkivallatonta vastarintaa maidemme pääkaupungeissa.

Vastarinnan päivä on 15. huhtikuuta 2019. Jos emme silloin saavuta tavoitteitamme, järjestämme laajemman vastarintapäivän myöhemmin.

Desentralisaatio ja moninaisuus

Näiden ratkaisevien seikkojen lisäksi kannatamme lämpimästi kansallista ja alueellista itsemääräämisoikeutta, joka ilmaisee kaunista moninaisuutta kulttuureissamme – taiteissa, uskonnoissa, politiikassa. Rohkaisemme vastarintaan osallistuvia liikkeitä verkostoitumaan keskenään, jotta opimme parhaita toimintatapoja toisiltamme ja kasvatamme yhdessä vaikuttavuuttamme ja voimme iloita osallistumisesta kohtalon meille osoittamaan valtaisaan tehtävään. Me vapaissa ja voimakkaissa yhteiskunnissa asuvat toimimme yhdessä heidän kanssaan, jotka eivät voi osallistua, ja käytämme asemaamme tukeaksemme haavoittuvia yhteisöjä ympäri maailmaa taistelussa eloonjäännistä.

Uudistava [regenerative] kulttuuri

Välttämättömät muutokset johtavat kauniimpaan planeettaan ja parempaan henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Meidän kaikkien elämä muuttuu – joko päätämme säilyttää hyvät osat ja luovumme osista, jotka eivät meitä auta, tai yhteiskunta romahtaa tavalla, joka tuhoaa rakastamamme asiat.

Suosittelemme voimakkaasti, että vastarinnan organisoijat perustavat uudistavan kulttuurin työryhmän, jonka tehtävä on huolehtia ryhmän emotionaalisista, mielenterveydellisistä ja kulttuurillisista tarpeista. Tunnistamme, että tänä romahdusten ja vaarojen aikana, yhteisöllinen tuki ja kumppanuus ovat äärimmäisen tärkeitä. Tällä ratkaisevimmalla hetkellä meillä on tilaisuus sankaruuteen. Meillä on mahdollisuus taistella koko ihmiskunnan ja maapallon elämän puolesta. Hävittävänä on kaikki ja voitettavana uusi maailma.  Tarkempiin yksityiskohtiin voi tutustua organisaatiodokumenteissamme ja periaatteet ja arvot-dokumentissa. 

*Yksi esimerkki on arvonta. Edustajat valitaan arpomalla, niin että he edustavat yhteiskunnan tavallisia jäseniä, eikä heihin voida vaikuttaa demokratianvastaisin keinoin kuten vaaleissa.

Lisäinformaatiota, yhteydenotot ja tiedot kansainvälisistä audiokonferensseista: XR-International@protonmail.com

Tämä on kansainvälisen julistuksen pääsisältö, johon voi tulla vähäisiä muutoksia.

Extinction Rebellon on kansainvälinen yhteiskunnallinen liike, jonka tavoitteena on johtaa radikaaleja muutoksia väkivallattomasti, jotta lajien sukupuutto ja ilmastonmuutos voidaan välttää. Liike perustettiin vuonna 2018, jolloin noin sata akateemikkoa allekirjoitti toimintakutsun. Suuri joukko liikkeen aktivisteista on luvannut mennä vaikka vankilaan tavoitteiden saavuttamiseksi.

4. marras, 2018

SUKUPUOLEN HUOMIOIMINEN VAHVISTAA HYVINVOINTIA

Miessakit ry:n toiminta perustuu mieserityiseen osaamiseen. Usein meiltä kysytäänkin, mitä se sellainen osaaminen on, ja mitä mieserityisyys ja mieserityinen työote tarkoittavat? Yksinkertaisesti sanottuna kyse on siitä, että toimintamme on kohdennettu miehille ja siinä huomioidaan miesten tarpeet.

Mieserityisyyden voi jakaa ulkoiseen ja sisäiseen elementtiin. Mieserityinen työote on helpointa ymmärtää ulkoisesta elementistä käsin. Toimintamme on kohdennettu miehille ja kaikki toimijat ovat miehiä. Selvitämme ja otamme huomioon, millaisia haasteita miehet tyypillisesti yhteiskunnassa kohtaavat, mutta myös mistä asioista miehet tyypillisesti saavat hyvinvointiaan ylläpitäviä voimavaroja. Selvitämme ja huomioimme myös sen, mitä sukupuoleen perustuvia tai siitä johtuvia erityispiirteitä kunkin toimintamuotomme kehykseen tyypillisesti liittyy.

Mieserityisyyden sisäinen elementti on haasteellisempi tutkia ja ymmärtää. Helpoiten se avautuu toimintaamme osallistuneiden usein esittämästä toteamuksesta: ”Se on vaan jotenkin erilaista, kun asioista keskustelee miespuolisen auttajan kanssa tai miesryhmässä”. Enempää ei välttämättä tarvitse mieserityisyyden sisäisestä elementistä ymmärtääkään, koska tämän keskeisen kokemuksen huomioiminen on johtanut miehiä kiinnostavan ja auttavan toiminnan kehittymiseen hyvin tuloksin.

Sisäiseen elementtiin syvemmin paneutumisesta on kuitenkin hyötyä. Miesten ja naisten kokemistapojen samanlaisuutta ja erilaisuutta tutkimalla löydetään selityksiä sukupuolen vaikutuksista muun muassa ihmisen psykologiaan, yhteisöjen hyvinvointiin ja yhteiskuntien rakentumiseen eri aikoina. Kasvavan ymmärryksen myötä voidaan ennakoida muutosten vaikutuksia ja luoda siten rakenteita muutosoireilun kohtaamiseksi oikea-aikaisesti.

Sukupuolierityisyyden rinnalla käytetään joissakin yhteyksissä termiä sukupuolisensitiivisyys. Termejä yhdistääkin yleisajatus sukupuolen merkityksen huomioimisesta. Sukupuolisensitiivisyys pitäytyy kuitenkin pääosin ihmisten itsensä sukupuoliin liittämien käsitysten ja stereotypioiden huomioimisessa. Sukupuolierityisyys on sen sijaan sukupuolen merkityksen kokonaisvaltaisempaa tutkimista ja ymmärtämistä, jossa huomioidaan myös ne tekijät, joihin ihmisellä ei ole valtaa.

Monesti auttamistyössä tuodaan esille myös sitä, että teema (esimerkiksi erokriisi) on merkittävämpi huomioida kuin sukupuoli. Että miehissä ja naisissa, ja heidän kokemistavoissaan on merkittävästi enemmän samankaltaisuuksia kuin ominaispiirteitä. Ajatellaan, ettei sukupuolta tulisi korostaa, vaan sitä, että kyse on ihmisten auttamisesta. Tällaisesta kilpailusta ei auttamistyössä kuitenkaan tarvitse olla kyse. Nykyaikaisessa, kokonaisvaltaisessa auttamistyössä huomioidaan sekä yleisinhimilliset että sukupuolierityiset tekijät ensisijaistamatta tai poisjättämättä kumpaakaan. Näin tuen tarvitsijat saavat parhaan mahdollisen avun ja hakeutuvat myös kattavammin avun piiriin.

Kaikessa kiistaisuudessaan kiistatonta on se, että sukupuolella on merkitystä. Sukupuoli on asia, jota ihmiset eivät ole keksineet, ja jonka olemassaoloon ei meillä siksi ole valtaa. Sen sijaan me olemme omin voimin luokitelleet muun muassa feminiinisiä ja maskuliinisia piirteitä ihmisessä. Siksi niitä me voimme loputtomasti arvottaa ja muuttaa. Mieserityisessä työotteessa ei mieheyttä rajoiteta sillä, kuinka paljon ihmisten luokittelemia maskuliinisia tai feminiinisiä piirteitä miehessä on.  Kaikki miehet ovat miehiä. Kaikille miehille yhteistä on se, että he ovat miehiä. Tämä yhdistää riittävästi heidän kokemistapojaan sekä biologisista, psykologisista että sosiokulttuurisista näkökulmista.

Käytännön työstä saadut tulokset osoittavat, että iso osa miehistä hyötyy itselle räätälöidystä, mieserityisyyteen perustuvasta työskentelystä hyvinvointinsa pitimiksi ja vahvistamiseksi. Näin huolehditaan heistä arvokkaana osana miesten ja naisten välisen kunnioittavan kumppanuuskulttuurin ylläpitäjistöä. Välttääksemme sukupuolten välisen negatiivisen vastakkainasettelun ja vahvistaaksemme yhteistä hyvää, kumppanuuskulttuurin tulee läpileikata kattavasti kaikkea ihmisten hyvinvointiin vaikuttavaa toimintaa. Eli kaikkea toimintaa. (10.10.2018)

Tomi Timperi
toiminnanjohtaja
Miessakit ry