23. maalis, 2020

VANTAAN TALOUS HUOLETTAA

VANTAAN TALOUS HUOLETTAA
Koronaepidemia heikentää kuntataloutta

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon menojen kasvu sekä valtion verojen tuloutuksen negatiiviset muutokset johtivat Vantaan tilinpäätöksen tappiolliseen tulokseen.

Vantaan vuoden 2019 tilinpäätös on 62,7 miljoonaa euroa tappiolla. Tämä on 32 miljoonaa euroa heikompi tulos kuin mihin alkuperäisessä talousarviossa oli varauduttu.

Vuosi 2019 on kuntien talouden musta vuosi, toteaa kaupunginjohtaja Ritva Viljanen tiedotteessaan 20.3.2020. Suomen kunnissa tehtiin ennätyksellinen määrä tappiollisia tilinpäätöksiä. Merkittävä vaikuttaja on valtion verotuloista tehtävän tuloutuksen muutos, mikä Vantaalla tarkoitti noin 20 miljoonan euron vajetta tuloissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon menoylitys oli yhteensä 37 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on tasapainottaa Vantaan talous vuoden 2021 budjetissa, jatkaa Ritva Viljanen. Voimakkaasti kasvavassa kaupungissa tämä on haasteellista, koska palvelut on järjestettävä heti mutta taloudelliset hyödyt kuten verotulot kasvavat viiveellä. Koronaviruksen aiheuttama yllättävä tilanne voi kuitenkin vaikuttaa tilanteeseen.

Koronaviruksen aiheuttama taloudellinen vaikutus on syvin juuri Vantaan kaltaisissa suurissa kaupungeissa, joissa verotulot ovat tärkein tulo. Näköpiirissä on tuloveron ja yhteisöveron romahdus kuluvana vuonna sekä työllisyysmenojen kasvu. Verotulot ovat Vantaan kaikista tuloista 70 prosenttia ja valtionosuudet vain 13 prosenttia.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo, että koronaepidemia heikentää kuntataloutta entisestään. Hänen mielestään ”kaikki kuntien tehtäviä ja kustannuksia lisäävät hankkeet on välittömästi laitettava jäihin.”