Blogi

6. loka, 2019

KAPINARUNOILUN SUOSIO SÄILYY

Tänä vuonna kapinarunokeräykseen lähetettiin tasan sata runoa neljältäkymmeneltäyhdeltä runoilijalta. Joka viides runo valitaan esitettäväksi kapinarunoillassa, joka pidetään perjantaina 22. marraskuuta klo 18-21. Ilta pidetään Työväenliikkeen kirjastossa, Sörnäisten rantatie 25.

”Tänään mieleni on täysin myrtynyt.
Suoraan sanoen:
Elämä on yhtä paskaa!
Mutta siitä sinä viis välität.

Olet niin kauniin ja viattoman sininen
                hattaroinesi
lammauslaumasi kanssa.

Plääh!”

24. touko, 2019

VIIDES KAPINARUNOKERÄYS

V KAPINARUNOJEN KERÄYS

VOIT KAPINOIDA VAIKKA OMAN SIELUSI MAAN MAJOILLE

Työväenkirjaston Ystävät ry. järjestää viidennen kapinarunojen keräämisen ja siihen liittyvän Kapinarunoillan. Kapinan kohteena voi olla mies tai nainen, omistaja, poliitikko, yhteiskunnalliset rakenteet tai mikä tahansa epäkohta tai epäkohdan poistamista estävä toimija. Voit kapinoida vaikka omaa sieluasi vastaan.  

ELÄMÄ ON LIIKETTÄ. KAPINAMIELI UUDISTAA.

Lähetä runosi 30. syyskuuta mennessä Kapinarunoraadille osoitteeseen matias.sarke@gmail.com. Printatut ja käsinkirjoitetut runot lähetetään osoitteeseen Työväenliikkeen kirjasto, Sörnäisten rantatie 25, 00500 Helsinki, kuoreen merkintä ”Kapinaruno”. Runojen pitää olla uusia. Lähettämällä runosi annat suostumuksesi, että runosi voidaan julkaista Kapinaruno V –kirjassa.

Raati valitsee runoista 15–25 esitettäväksi Työväenliikkeen kirjastossa Kapinarunoillassa 22. marraskuuta 2019. Lähettämällä runosi keräykseen varaudut samalla esiintymään illassa. Kapinarunoilta on osa Aatosta jaloa – Marraskuun valoa Stadin työväenkirjallisuuden päiviä.

Kapinarunoraadin muodostavat runoilija, luovan kirjoittamisen opettaja Miia Toivio ja kirjallisuudentutkija, Pentti Saarikosken runoudesta väitellyt filosofian tohtori Riikka Ylitalo sekä tietokirjailija Jussi Särkelä. Raati kutsuu runoilijat Kapinarunoiltaan viimeistään lokakuun loppuun mennessä.

Runoista, niiden esittämisestä Kapinarunoillassa ja julkaisemisesta Kapinaruno V -kirjassa ei makseta palkkiota. Kapinarunoiltaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville korvataan matkakustannukset yleisten kulkuneuvojen taksojen mukaisesti sekä maksetaan päiväraha. Jokainen Kapinaruno V -kirjaan valittu runoilija saa kirjan maksutta.

Tervetuloa luomaan uutta runoutta.

Työväenkirjaston Ystävät ry.

Piirros: Jyrki Nykänen

Tarkemmat tiedot: matias.sarke@gmail.com

Jaathan tätä viestiä kaikkialle, missä arvelet olevan kapinallisen runollista mieltä.

31. joulu, 2018

RAUHA ON ENEMMÄN KUIN SODAN POISSAOLO
Pentti Arajärvi

Tämänkertainen Kapinarunojen teemana on kapina – rauha – demokratia. Noinhan se parhaimmillaan menee. Pahimmillaan se on jotain aivan muuta: vaikkapa kapina – kosto – katkeruus. Suomen 1918 sisällissodassa oli molemmat elementit.

Voitettu kapina on vallankumous ja hävityn kapinan tekijät ovat valtiopetoksen tekijöitä. Välittömästi sisällissodan jälkeen vallalla oli kosto ja seurauksena katkeruus. Suomi kuitenkin selvisi hyvin, koska pidemmällä aikavälillä ja viimeistään nyt voidaan sanoa rauhan ja demokratian vallitsevan tuonkin sodan jäljiltä. Välillä kylläkin käytiin diktatuurin partaalla, mutta demokratia ja hieman horjahdellen rauhakin kestivät.

Tässä tilaisuudessa on kylläkin otettava sana kapina muissakin kuin aseellisten taistelujen merkityksessä. Meillä on vaikkapa käsite läskikapina, joka sai nimensä joko elintarvikeryöstöstä tai läskilaatikosta, jonka päältä kapinajulistus luettiin. Konikapina sai alkunsa heikossa kunnossa olevan Hilppa-tamman teurastusmääräyksestä. Isäkapinassa pyristellään irti auktoriteetista ja usein tehdään sellainen sanakauheus kuin isänmurha. Rauhallisempiakin kapinoita on olemassa.

Voitetun vapaussodan soturit ovat vapaustaistelijoita, hävityn sodan maanpettureita. Tässä on korostettava vuoden 1918 sodan luonnetta. Itsenäinen maa ei käy vapaussotaa. Antero Jyränki on ansiokkaassa kirjassaan ”Kansa kahtia – henki halpaa” analysoinut perusteellisesti sodan nimeä ja päätynyt sisällissotaan. Kun kansa itseään vastaan taitelee, niin kuka siinä voittaa?

Rauha on jotain enemmän kuin sodan poissaolo. Sanalla on ainakin kaksi ulottuvuutta. Rauha valtiollisessa ja yhteiskunnallisessa mielessä, jolloin se on aika lähellä sodan vastakohtaa, ja rauha sovinnon ja häiriintymättömyyden tilana, harmoniana. Ruotsinkielessä on erikseen sanat fred ja frid. Elämme sovussa toistemme kanssa tai nautimme ruokarauhasta. Birger-jaarli sääti jo 1200-luvulla kirkko-, koti-, käräjä-, ja naisrauhan.

Tällä kaikella koetan vain todistaa, että tämän päivän runoilla on laaja skaala. Eläköön kapina.

27. huhti, 2018

NELJÄS KAPINARUNOKERÄYS AVATTU

         IV KAPINARUNOJEN KERÄYS

Työväenkirjaston Ystävät ry. järjestää neljännen kapinarunojen keräämisen ja siihen liittyvän tapahtuman. Tarttuu tukkasi sitten tähtiin tai kulkevat jalkasi tukevasti maassa, voit runoilla itsesi Kapinarunojen maailmaan. Edellisten vuosien tapaan kapinan kohteena voi olla mies tai nainen, omistaja, poliitikko, yhteiskunnalliset rakenteet tai mikä tahansa epäkohta tai epäkohdan poistamista estävä toimija. Tänä vuonna teemana on Kapina - Rauha - Demokratia.

          ELÄMÄ ON LIIKETTÄ. KAPINAMIELI UUDISTAA.

Lähetä runosi 30. syyskuuta mennessä Kapinarunoraadille osoitteeseen matias.sarke@gmail.com. Printatut ja käsinkirjoitetut runot lähetetään osoitteeseen Työväenliikkeen kirjasto, Sörnäisten rantatie 25, 00500 Helsinki, kuoreen merkintä ”Kapinaruno”. Runojen pitää olla uusia. Raati voi silti valita runon, mikäli se on riittävän tuore edustamaan tämän päivän kapinallisuutta.  Lähettämällä runosi annat suostumuksesi, että runosi voidaan julkaista Kapinaruno IV –kirjassa.

Raati valitsee runoista 15–25 esitettäväksi Työväenliikkeen kirjastossa Kapinarunoillassa 9. marraskuuta 2018. Runojen valinnassa painotetaan vuoden teemaa. Kapinarunoilta on osa Aatosta jaloa – Marraskuun valoa Stadin työväenkirjallisuuden päiviä.

Kapinarunoraadin muodostavat runoilija, luovan kirjoittamisen opettaja Miia Toivio ja kirjallisuudentutkija, Pentti Saarikosken runoudesta väitellyt filosofian tohtori Riikka Ylitalo sekä tietokirjailija Jussi Särkelä. Raati kutsuu runoilijat Kapinarunoiltaan 25. lokakuuta mennessä.

Runoista, niiden esittämisestä Kapinarunoillassa ja julkaisemisesta Kapinaruno IV -kirjassa ei makseta palkkiota. Kapinarunoiltaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville korvataan matkakustannukset yleisten kulkuneuvojen taksojen mukaisesti sekä maksetaan päiväraha. Jokainen Kapinaruno IV -kirjaan valittu runoilija saa kirjan maksutta.

Tervetuloa luomaan uutta runoutta.
Työväenkirjaston Ystävät ry.
Piirros: Jyrki Nykänen
Tarkemmat tiedot: matias.sarke@gmail.com
Jaathan tätä viestiä kaikkialle, missä arvelet olevan kapinallisen runollista mieltä.

24. loka, 2017

III KAPINARUNOILLAN 3.11.2017 OHJELMA

Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Pentti Arajärvi avaa III Kapinarunoillan. Esiintymään on kutsuttu kaksikymmentä runoilijaa, joiden joukossa on yksi laulu- ja soittoryhmä sekä kolme viime keväisen yhteiskunnallisen laulun projektin laulajaa. Kapinarunoraadin jäsenet Pentti Saarikosken runoudesta väitellyt Riikka Ylitalo ja kirjallisuuden opettaja, runoilija Miia Toivio luonnehtivat jokaista runoa. Kolmas raadin jäsen Jussi Särkelä toimii illan juontajana. Illan kulku menee näin:

Paikka: Työväenliikkeen kirjasto, Sörnäisten rantatie 25, Helsinki.

klo 17.30 Kapinaruno II -kirjan julkistamistilaisuus

klo 18.00 Kapinaruno III ilta alkaa

Avaus, Pentti Arajärvi, puheenjohtaja, Työväenkirjaston Ystävät ry.
Työväenkirjaston tervehdys, kirjastonjohtaja Tuija Siimes
Yhteiskunnallisen laulun projektin esittely, toiminnanjohtaja Tuomas Finne, TSL Helsingin piiri.

klo 18.15.

Petra Malin, Anna Vuorjoki ja Laura Lintula, Helsinki. Sokeria kahviin. Piano, viulu, laulu.
Matti Laitinen, Helsinki. Uskollisuus
Pirkko Nuutinen, Uudeltamaalta. Eläkeläisen aatoksia
Pirjo Lahdenranta, Pori. Totta totisesti
Lassi H, Hankala, ei tietoa. Hiekanjyvä
Avichai Gontjarov, ei tietoa. Turvapaikka
Veli Huovinen, Kajaani. Sutinaa säppeihin
Jani-Markus Heinola, ei tietoa. Valitut lampaat
Sauli Salomaa, Tampere. Kovasydämisten maailmassa
Oiva Björkbacka, Helsinki. Oravanpyörässä
Kalevi Kalliomäki, Ikaalinen. Näin iskee robotti
Yhteiskunnallinen laulu, Salka Orivuori

Väliaika

Yhteiskunnallinen laulu, Heidi Koskinen-Järvisalo
Erkki Haapalainen, Helsinki. Sokrateen kanssa kauppatorilla
Seppo Ruotsalainen, Espoo. Vanha kapitalisti
Marko Niemi, Hanko. Oi Suomi synnyinmaa
Ruka Toivonen, ei tietoa. Mennään mummon kanssa saunassa taaksepäin
Eija Nissinen, Saija. En ollut aikaisemmin huomannutkaan että,
Lassi Kalleinen, Kello. Kuitti
Riitta Myöhänen, ei tietoa. Valiokoulun oppilas
Pilvi Valtonen, Lappeenranta. Tässä maassa
Kirsi Komulainen, Kouvola. Omaishoitaja
Liisa Mansikkaviita, Vaajakoski. Ikänaisen kapina
Mikael Leinonen, Vantaa. Rauhan hampaat
Yhteiskunnallinen laulu, Mikko Virta
Tilaisuus päättyy

Kapinaruno III -kirja ilmestyy ensi kesänä.
Kuva: Jimi Holmberg lausuu runoaan Nikamat ensimmäisessä kapinarunoillassa marraskuussa 2015.