31. joulu, 2018

RAUHA ON ENEMMÄN KUIN SODAN POISSAOLO

RAUHA ON ENEMMÄN KUIN SODAN POISSAOLO
Pentti Arajärvi

Tämänkertainen Kapinarunojen teemana on kapina – rauha – demokratia. Noinhan se parhaimmillaan menee. Pahimmillaan se on jotain aivan muuta: vaikkapa kapina – kosto – katkeruus. Suomen 1918 sisällissodassa oli molemmat elementit.

Voitettu kapina on vallankumous ja hävityn kapinan tekijät ovat valtiopetoksen tekijöitä. Välittömästi sisällissodan jälkeen vallalla oli kosto ja seurauksena katkeruus. Suomi kuitenkin selvisi hyvin, koska pidemmällä aikavälillä ja viimeistään nyt voidaan sanoa rauhan ja demokratian vallitsevan tuonkin sodan jäljiltä. Välillä kylläkin käytiin diktatuurin partaalla, mutta demokratia ja hieman horjahdellen rauhakin kestivät.

Tässä tilaisuudessa on kylläkin otettava sana kapina muissakin kuin aseellisten taistelujen merkityksessä. Meillä on vaikkapa käsite läskikapina, joka sai nimensä joko elintarvikeryöstöstä tai läskilaatikosta, jonka päältä kapinajulistus luettiin. Konikapina sai alkunsa heikossa kunnossa olevan Hilppa-tamman teurastusmääräyksestä. Isäkapinassa pyristellään irti auktoriteetista ja usein tehdään sellainen sanakauheus kuin isänmurha. Rauhallisempiakin kapinoita on olemassa.

Voitetun vapaussodan soturit ovat vapaustaistelijoita, hävityn sodan maanpettureita. Tässä on korostettava vuoden 1918 sodan luonnetta. Itsenäinen maa ei käy vapaussotaa. Antero Jyränki on ansiokkaassa kirjassaan ”Kansa kahtia – henki halpaa” analysoinut perusteellisesti sodan nimeä ja päätynyt sisällissotaan. Kun kansa itseään vastaan taitelee, niin kuka siinä voittaa?

Rauha on jotain enemmän kuin sodan poissaolo. Sanalla on ainakin kaksi ulottuvuutta. Rauha valtiollisessa ja yhteiskunnallisessa mielessä, jolloin se on aika lähellä sodan vastakohtaa, ja rauha sovinnon ja häiriintymättömyyden tilana, harmoniana. Ruotsinkielessä on erikseen sanat fred ja frid. Elämme sovussa toistemme kanssa tai nautimme ruokarauhasta. Birger-jaarli sääti jo 1200-luvulla kirkko-, koti-, käräjä-, ja naisrauhan.

Tällä kaikella koetan vain todistaa, että tämän päivän runoilla on laaja skaala. Eläköön kapina.